Updated On : April 3, 2023
English is one of the common subjects included in all entrance exams. You are mainly tested on vocabulary and reading skills.
The highly competitive law entrance exam, CLAT also includes English in their exam pattern. Most of you might neglect this section thinking it's easy and you can score full marks.
But, you are wrong. You can end up losing marks by making silly mistakes and less preparation.
Worried about how to score full marks in CLAT English? Want to know tricks and tips to crack this section easily? Well, this post shall walk through detailed CLAT English Preparation Tips and strategies.
So, what are you waiting for? Read the post completely and be pro in CLAT English.
There will be a total of about 28-32 questions under the English section. Around 20% of the CLAT question paper comprises English questions.
As per the latest CLAT Exam Pattern, each section includes 450 words passages followed by 4-5 questions. These passages will be taken from historically or contemporarily important non-fiction and fiction works.
It would be of the standard of a Class 12 student. Also, there is a negative marking of 0.25 marks for each wrong answer.
Go through the important topics that need to be prepared for the English section and plan your preparation accordingly.
Download FREE Study Materials for CLAT 2024 by LegalEdge
Read the editorial and opinion pieces of magazines and newspapers as they are the most used choice when it comes to setting the English questions. Here are few CLAT Preparation Tips for the English section.
The English questions for CLAT can be attempted in several ways. Some of them are given below. Make sure to follow these tips to answer CLAT English including Comprehension questions easily.
Books play an important role during your CLAT English preparation. It is crucial to thoroughly read these CLAT Preparation Books to gain the knowledge that is necessary to crack the examination. Some books that can aid you are given below.
You need to be patient as English especially the Grammar part, cannot be learned quickly. With time, you will find that you can ace this section with ease. Go through expert-curated tips on how to score 150 in CLAT Exam.
You can take a look at the best way to prepare for CLAT English below. It will help you when you are preparing for the CLAT 2024.
To crack any exam, time management is the most important factor. Begin your preparation by assigning a fixed time for CLAT English Preparation. This will help you learn how to analyze questions in the final exam without wasting much time. Don't stick to the question you don't know, skip that particular question and solve the other questions that are easy. Try to learn tips on how to manage time in CLAT Exam.
Before starting your preparation, it is important for candidates to know the detailed CLAT English Syllabus. It will help you know the difficult topics and easy topics as the point of the exam. Prepare a study plan as per the syllabus and start your preparation.
During the preparation, it is important for candidates to know their weaknesses and strengths. It will help to build up strong areas and focus on the weaker areas to work hard. To analyze the preparation level, one can make a list of topics that they have learned on the most productive day and compare it with the topics they have learned on subsequent days.
You can score good marks in this section if you do substantial practice and improve your speed. In order to improve the speed, you are advised to read at least one article a day.
In the vocabulary section, most of the questions are asked from topics like synonyms, antonyms, Idioms, spellcheck, fill in the blanks, etc. Hence, candidates must be strong in their vocabulary to attempt this section.
Candidates must learn all the grammar rules in order to avoid making mistakes in this section. The grammar questions may vary each year, so candidates must be aware of all grammar rules to score the highest marks in this section.
Solving previous year CLAT Papers will help candidates to know the type of questions asked in the exam, the difficulty level of the paper, marking scheme, etc. Candidates need to practice as many as sample papers in order to crack the exam easily. Previous year's papers are a great source when it comes to English Preparation for CLAT.
Taking up CLAT Mock Tests will help candidates to improve their speed, accuracy, and time-management skills. Also, practicing more and more mock tests regularly would definitely help you learn the techniques to solve the difficult type of questions easily in the exam.
Following topic-wise preparation tips will let you know how to crack the English section of the CLAT 2024 Exam. You can also opt for the best CLAT Online Coaching to score good marks in the upcoming exam.
Try to learn at least 15-20 new words daily and note down the meaning and example of each word you find unfamiliar or difficult to remember. This is the best way to cover Synonyms and Antonyms.
CLAT offers several sample questions that you must definitely solve in addition to other things. It is vital to grasp the pattern of the questions. Solving English questions for CLAT lets you understand the difficulty level of the exam.
Illustration Question Set
I assume we all believe that bats have experience. After all, they are mammals, and there is no more doubt that they have experience than that mice or pigeons or whales have experience. Bats, although more closely related to us than those other species, nevertheless present a range of activity and a sensory apparatus so different from ours that the problem I want to pose is exceptionally vivid (though it certainly could be raised with other species). Even without the benefit of philosophical reflection, anyone who has spent some time in an enclosed space with an excited bat knows what it is to encounter a fundamentally alien form of life. I have said that the essence of the belief that bats have experience is that there is something that it is like to be a bat. Now we know that most bats perceive the external world primarily by sonar, or echolocation. Their brains are designed to correlate the outgoing sounds with the subsequent echoes, and the information thus acquired enables bats to make precise discriminations of distance, size, shape, motion, and texture comparable to those we make by vision. But bat sonar, though clearly a form of perception, is not similar in its operation to any sense that we possess, and there is no reason to suppose that it is subjectively like anything we can experience or imagine. This appears to create difficulties for the notion of what it is like to be a bat. We must consider whether any method will permit us to extrapolate to the inner life of the bat from our own case, and if not, what alternative methods there may be for understanding the notion. Our own experience provides the basic material for our imagination, whose range is therefore limited. It will not help us to try to imagine that one has webbing on one’s arms, which enables one to fly around at dusk and dawn catching insects in one’s mouth, or that one perceives the world through echolocation. In so far as I can imagine this (which is not very far), it tells me only what it would be like for me to behave as a bat behaves. But that is not the question. I want to know what it is like for a bat to be a bat. Yet if I try to imagine this, I am restricted to the resources of my own mind, and those resources are inadequate to the task. I cannot perform it either by imagining additions to my present experience, or by imagining segments gradually subtracted from it, or by imagining some combinations of additions, subtractions, and modifications. [Extracted, with edits and revisions, from Thomas Nagel, “What is it like to be a bat?”, in William Lyons (Ed), Modern Philosophy of Mind, Hachette India, 2010.]
1.1 Why does the author choose bats instead of mice, pigeons, or whales to present the main problem in the passage?
(a) Because bats are very similar to us, and it would be very easy for us to imagine what the mind of a bat would be like.
(b) Because they are mammals, and people are willing to accept that mammals have experience.
(c) Because mice, pigeons, or whales, are more closely related to us than bats are.
(d) Because their habits, behaviour, and sense organs are very different from ours, yet people are willing to believe that they have experience.
Rationale: The correct answer is (d) - because their habits, behaviour, and sense organs are very different from ours, yet people are willing to believe that they have experience. The author states in the first paragraph that because of these reasons, the problem they wish to propose would be ‘exceptionally vivid’ if raised with bats. Options (a) and (c) clearly contradict the author’s statements in the same paragraph, and so, neither can be the correct answer. While the author does use the fact that they are mammals to justify the belief that bats have the experience, this does not distinguish them from mice or whales, and so, option (b) cannot be the correct answer.
1.2 What does the word ‘alien’ as used in the passage mean?
(a) From another country
(b) Unfamiliar and disturbing
(c) From another planet
(d) Hypothetical or fictional
Rationale: The correct answer is (b) - unfamiliar and disturbing. While options (a), (b), and (c) may all be valid meanings of ‘alien’, only (b) is appropriate in the context of the passage, since the author does not suggest that the bats in question are from another country or planet. The author does not discuss fictional bats either, and so, (d) cannot be the correct option.
1.3 Which of the following is the author most likely to agree with?
(a) That we will only understand bats if we understand the chemical processes behind biological echolocation.
(b) That the experiences of other species are not worth wondering about, since our sense organs are different from theirs.
(c) That we cannot understand the experiences of other species by relying solely upon our own organs of perception.
(d) That the experiences of other species are not worth wondering about, since we have our own experiences to worry about.
Rationale: The correct answer is (c) - that we cannot understand the experiences of other species by relying solely upon our own organs of perception. The author suggests this towards the end of the second paragraph, where they say that bats’ perception and sensory organs are different from ours, and we must “consider whether any method will permit us to extrapolate to the inner life of the bat from our own case, and if not, what alternative methods there may be for understanding the notion.” The author suggests that we do not understand the experience of sensing the world through echolocation, not that we do not understand how echolocation works, and so, option (a) cannot be the correct answer. The author suggests that we have to look for alternate ways of understanding the experiences of other species, not that we should not try to understand them, and so, neither (b) nor (d) can be the correct answer.
1.4 Which of the following is most similar to the problem or question the author discusses in the passage above?
(a) A doctor will not be able to understand what it is like to be an engineer.
(b) A person of one race will not be able to understand what it is like to be a person of another race.
(c) A citizen of India will not be able to understand what it is like to be a citizen of Sri Lanka.
(d) A cricketer will not be able to understand what it is like to be a footballer.
Rationale: The correct answer is (b) – a person of one race will not be able to understand what it is like to be a person of another race. This option describes a problem related to an immutable characteristic, just like the problem in the passage, about how humans cannot understand what it is like to be a bat. The other options all describe problems related to mutable characteristics – after all, it is entirely conceivable that a doctor may change their profession to engineer, or a person changes their citizenship, or a sportsperson their sport – and therefore, cannot be correct.
1.5 What is the author’s main point in the passage above?
(a) That humans will never understand sonar or echolocation since we do not have the biological apparatus for it.
(b) That our imagination is very weak, and unless we make a dramatic effort, we will not be able to imagine what it is like to be a bat.
(c) That while bats may have the experience, it is very difficult for us to understand or describe that experience since our minds and ways of perception are different from those of bats.
(d) That bats cannot possibly have experienced since their sensory organs and ways of perceiving their surroundings are different from how we perceive and experience the world.
(Answer: (c)) Rationale: The correct answer is (c) - that while bats may have experience, it is very difficult for us to understand or describe that experience since our minds and ways of perception are different from those of bats. The author argues that bats have experience in the first paragraph, goes on to demonstrate how their sensory organs and ways of perceiving the world are different from ours, and finally, concludes that it is very difficult for us to understand what it is like to be a bat since we are restricted to the resources of our own mind. Option (a) is inaccurate in that it misses the point which is not that we do not understand sonar, but that we do not understand the experience of perceiving the world through sonar. Though the author acknowledges that our imagination is limited by our experience, they do not say that making a dramatic effort will help us overcome this, and so, (b) cannot be the correct answer. Option (d) is incorrect since the author states at the very beginning of that passage that “we all believe that bats have experience”.
Attempt FREE CLAT English Quiz
CLAT English Sample Questions
The summer he turned 82, my father lost his stories. He was still vibrant, garrulous, and energetic, and initially, none of us noticed that his anecdotes were getting repetitive, that he was forgetting names and places, that he was confusing times and references. A man of many narratives, we listened to his oft-repeated tales, sometimes with feigned patience and sometimes with visible impatience. Till the day the stories stopped. The words dried out. The memories disappeared. The change happened so gradually that its final suddenness took us, his immediate family by complete surprise. And when the stories dried up, the energy seemed to drain away from his soul. This loss of energy was immediately and visibly apparent as this was one trait, above all others that characterized my father. A child of Partition, Baba had left his native Barisal in present-day Bangladesh, on the eve of this momentous event in 1947, at the age of 14. My grandmother, widowed since the birth of my father, her youngest son, decided to leave their sprawling homestead with extensive farming lands and immigrate to the yet-to-be formed republic of India, along with her four other sons. Thus, family lore tells us, she liquidated some of her assets, packed her immediate family and necessary belongings onto a steamer, and sailed into the teeming, seething city of Calcutta to set up a new life. A seminal rupture in the subcontinent, Partition had wreaked havoc among countless families, uprooted and flung far and wide without any recourse. Baba often became that recourse – his contribution making a significant difference to families struggling to survive with some degree of dignity. It seemed his experience of early loss and deprivation had in a strangely converse way, endowed him with a generosity of soul that I have yet to encounter in another person. It was thus shocking to see this extraordinary man with the mind, heart, and soul of a Colossus shorn of his spirit. In an effort to revive his flagging interest, I urged him to start writing down stories from his life. I bought him a notebook and with great flourish announced his assignment.
Stories were my particular stock in trade. I’d nurtured an early passion for storytelling and story writing into a teaching career focusing on literacy. I used specific strategies to build a writing habit in my students, centered on the belief that we all have stories to tell. As the children became confident and joyful storytellers, their acquisition of benchmarked literacy skills outstripped that of their peers. Could I use these same strategies to draw the forgotten stories from Baba? Would these forgotten stories, in turn, help him reconstruct a sense of self? [Extracted, with edits and revisions, from: “Her father’s memories were slipping away. She made him tell stories so that he could hold on to them”, by Ranu Bhattacharyya, Scroll, 2019.]
1.1 Which of the following most accurately expresses the author’s main idea in the passage?
(a) As people get older, they tend to lose their memories.
(b) Asking an old person who is losing their memory to write down stories from their life may help them reconstruct their sense of identity.
(c) Partition was a very disruptive event in our subcontinent’s history, and we should ensure our grandchildren know about it.
(d) It can sometimes be tiresome and boring to listen to old people telling the same stories over and over again.
1.2 Why did the author think that asking their father to write down stories would help him?
(a) Because the author had come across genetics research which indicated that this had helped other people as well.
(b) Because the author thought that thinking about the past would help their father regain his memory.
(c) Because the author had seen how their students had benefitted tremendously from similar strategies in their teaching career.
(d) Because the author had done the same thing in the past and had regained their memory as a result.
1.3 What does the word ‘garrulous’ as used in the passage mean?
(a) Quiet and restrained.
(b) Tall and handsome.
(c) Moody and reflective.
(d) Excessively talkative.
1.4 What role did the author’s father play for families uprooted by the Partition?
(a) He acted as a source of help to them in a difficult situation through his generosity of soul.
(b) He helped them find lost family members and put them in touch with them.
(c) He helped them by providing food and medicines when they were in need.
(d) He told them stories of their homeland since he had such a large store of stories and anecdotes.
1.5 Why did the sudden stop in their father’s stories take the author and their family by surprise?
(a) Because the stop in stories was accompanied by an increase in his analysis of news and current affairs, and the author and their family were very interested in the same things.
(b) Because one day the author asked their father about the Partition, and he had forgotten that it had ever occurred.
(c) Because the author wanted to hear more stories about their grandmother, and he refused to talk about her.
(d) Because the author and their family used to listen to his stories impatiently since he would often repeat them, and had not noticed he was forgetting or confusing some parts of the stories.
The old woman didn’t like the look or sound of the kid. She scowled at her husband. ‘Where did you pick up this kitten from? Why do we need her?’ When the old man told her she was a goat kid, she picked her up and exclaimed in amazement: ‘Yes, she is a goat kid!’ All night, they went over the story of how the kid had come into their hands.
That same night the old lady gave the goat kid that resembled a kitten a nickname: Poonachi. She once had a cat by the same name. In memory of that beloved cat, this goat kid too was named Poonachi. They had acquired her without spending a penny. Now they had to look after her somehow. Her husband had told her a vague story about meeting a demon who looked like Bakasuran and receiving the kid from him as a gift. She wondered if he could have stolen it from a goatherd. Someone might come looking for it tomorrow. Maybe her husband had told her the story only to cover up his crime? The old woman was not used to lighting lamps at night. The couple ate their evening meal and went to bed when it was still dusk. That night, though, she took a large earthen lamp and filled it with castor oil extracted the year before. There was no cotton for a wick. She tore off a strip from a discarded loincloth of her husband’s and fashioned it into a wick. She looked at the kid under the lamplight in that shed as though she were seeing her own child after a long time. There was no bald spot or bruise anywhere on her body. The kid was all black. As she stared at the lamp, her wide-open eyes were starkly visible. There was a trace of fatigue on her face. The old woman thought the kid looked haggard because she had not been fed properly. She must be just a couple of days old. A determination that she must somehow raise this kid to adulthood took root in her heart. She called the old man to come and see the kid. She looked like a black lump glittering in the lamplight in that pitch-black night. He pulled fondly at her flapping ears and said, ‘Aren’t you lucky to come and live here?’ It had been a long time since there was such pleasant chit-chat between the couple. Because of the kid’s sudden entry into their lives, they ended up talking a while about the old days. [Extracted, with edits and revisions, from Poonachi, or the Story of a Black Goat, by Perumal Murugan, translated by N. Kalyan Raman, Context, 2018.]
2.1 Why did the old woman doubt her husband’s story about how he had got the kid?
(a) Because goat kids are only sold in livestock markets.
(b) Because she thought the story was vague, and that he had actually stolen it from a goatherd.
(c) Because she did not think Bakasuran was so generous as to gift him a goat kid.
(d) Because her husband was a habitual thief and regularly stole things from other people.
2.2 Why did the old woman name the goat kid ‘Poonachi’?
(a) Because the kid made small bleating noises that sounded like ‘Poonachi’.
(b) Because the kid reminded the old woman of her husband, whose name was also Poonachi.
(c) Because the old woman had first thought the kid was a kitten, and so she named it after a beloved cat she had once had.
(d) Because ‘Poonachi’ was the name typically given to goat kids in the area the couple lived in.
2.3 What does the word ‘haggard’ as used in the passage mean?
(a) Dark in colour and hard to see.
(b) Looking exhausted and unwell.
(c) Direct and outspoken.
(d) Furry and warm.
2.4 Why was the old woman not used to lighting lamps at night?
(a) Because the couple usually ate their evening meal and slept at dusk.
(b) Because her daughter used to light the lamps in their household.
(c) Because the couple was very poor, and could not afford oil for lamps.
(d) Because the old couple did not usually exchange pleasant chit-chat.
2.5 What can we infer from the passage about why the old couple talked about the old days that night?
(a) The old couple did not usually like talking with each other and avoided conversation.
(b) The old couple was very poor, and we're so tired after working all day that they did not feel like talking.
(c) The old woman was usually very upset with her husband and thought he was a thief.
(d) They spoke about the old days because of the kid’s sudden entry into their lives, and the pleasant chit-chat they exchanged about it.
Frequently Asked Questions
How to prepare for CLAT English Section?
What are the strategies we can follow to score high in the CLAT's Verbal Ability section?
How to answer CLAT's Verbal Ability section?
What books to read in order to prepare the CLAT English Syllabus?
What are the topics to prepare for the CLAT English Section?
How to score good marks in CLAT English Section?
Is CLAT English Preparation possible in 1 month?
How can I improve my accuracy in the CLAT exam?
How do I prepare for CLAT's Verbal Ability section at the last minute?