The Union Public Service Commission popularly abbreviated as UPSC is responsible for conducting examination and recruitment in various organizations of the Central Government. This test is mainly for the A group and B group of central services. The UPSC CDS exams are conducted for the admission of different A & B group officers in Indian Armed Forces or Military Academies in India. The aspirants need to practice and solve the UPSC CDS Important Questions to pass the written exam.

  • The examination of commissioned officers of the A & B group in the various Military Academies in India is taken by the Union Public Service Commission (UPSC). 
  • The UPSC CDS is a written exam that serves as one of the important gateway for candidates preparing to seek admission in different military academies of India. 
  • The UPSC CDS is a three-stage examination of the Written Exam, followed by a two-stage Intelligence and Personality Test, and by clearing all the stages, a candidate can secure admission in defense institutes of India like IMA, INA, AFA, and OTA. 
  • The UPSC CDS exam is a pen and paper-based objective test with multiple-choice questions and answer format.
  • The candidates preparing for OTA and IMA can be a graduate from any discipline, while candidates preparing for INA or AFA must have a bachelor degree in engineering. 
  • The candidates preparing for UPSC CDS should be medically sound, or they might be disqualified. 
  • The UPSC CDS exam for OTA has two papers of English and General Knowledge. 
  • The UPSC CDS exam for IMA, INA, and AFA have three papers of English, General Knowledge and Elementary Maths. 
  • The English language has topics like Reading Comprehension, Fill in the Blanks, Spotting the Error and Sentence Arrangement.
  • General Knowledge has topics like Awards, Defense News, Polity and General Science. 
  • The Elementary Maths has topics like Arithmetic, Algebra, Geometry, and Mensuration. 
  • The aspirants preparing for UPSC CDS exams need to follow and practice the important questions and topics to clear the written test.
  • Check out the UPSC CDS Important Topics and start preparing for the exam accordingly.
  • To qualify the entire process and get admission, the candidates must focus on the two-stage SSB Intelligence Personality Test as well. 

UPSC CDS Important Questions for English 

The English subject is meant to test the language skills of the candidates. All candidates preparing for UPSC CDS exams have this paper. The UPSC CDS Important Questions for English comes from chapters like Spot the Error, reading Comprehension, Sentence Improvement and Cloze Test. All the questions with answers are provided below. 

1. Replace with the appropriate words given below. 

This is to certify that I know Mr J. Mathews since 1970.

(a) am knowing

(b) had known

(c) No improvement

(d) have known

Ans: (d) have known. 

2. The sentence given below has four sequences, namely (a), (b), (c) and (d). You are required to rearrange the jumbled parts of the sentence and mark your response accordingly.

P. that would affect the investment process, Q. they refused, R. of these raids saying, S. to divulge the venues. 

The proper sequence will be:

(a) PQRS

(b) RPQS

(c) SRPQ

(d) QSRP

Ans: (d) QSRP.

3. Gandhiji conceived of the idea of channelizing the powerful currents of the united mass movement so as to give the utmost impetus to the national ________ for independence.

Ans: Struggle.

4. Read the sentence to find out whether there is any error in the underlined part and indicate your response against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

We looked after the thief, but he was nowhere, to be found. No error.

(a) (b) (c) (d)

Ans: (a) We looked after the thief. 

5. Find the similar meaning of the given word ‘KINDLE’.

(a) make fun of

(b) excite

(c) very kind

(d) kind-hearted

Ans: Excite. 

UPSC CDS Important Topics of English 

  • Spotting Errors
  • Selecting Words
  • Sentence Arrangement
  • Synonyms and Antonyms
  • Ordering of Words in a Sentence
  • Ordering of Sentences
  • Comprehension
  • Fill in the Blanks

UPSC CDS Important Questions for General Knowledge

Candidates can score well in this part of the competitive exams. It comprises static topics from science, economics and general studies. The UPSC CDS Important Questions for General Knowledge also includes recent topics like current affairs, defence news, awards, books, etc. 

The important questions for the candidates are given below: 

1. eBiz is one of the integrated services projects and part of the 31 Mission Mode Projects (MMPs) under the National e-Governance Plan of the Government of India. eBiz is being implemented under the guidance and aegis of the Department of lndustrial Policy and Promotion, Ministry of Commerce and Industry by?

Ans: Infosys Technologies Limited.

2. The paste of white material in water is used to maintain a fractured bone fixed in place. The white material used is called?

Ans: Plaster of Paris. 

3. Which one of the following statements about Buddhist Stupas in India is not correct?

  1. a) They were repositories of relics of Buddha and other monks.
  2. b) They were located in rural areas.
  3. c) Ashoka played an important role in popularizing the Stupa cult.
  4. d) They were located close to trade routes.

Ans: a) They were repositories of relics of Buddha and other monks.

4. Which element is involved in the water control of the blood?

Ans: Potassium. 

5. Which Schedules of the Constitution of India has fixed the number of Members of the Rajya Sabha to be elected from each State?

Ans: Fourth Schedule. 

UPSC CDS Important Topics of General Knowledge

  • Economics
  • Physics
  • Current Awareness 
  • Politics
  • Chemistry
  • Sociology
  • History
  • Defence topics
  • Award
  • Geography
  • Environment
  • Sport
  • Biology
  • Cultural
  • Book
  • Statement true/false

UPSC CDS Important Questions for Elementary Maths

The undergraduate candidates willing to seek admission in IMA, INA or AFA have to prepare this added paper for their UPSC CDS test. The elementary math mainly includes topics from the 10th standard of mathematics. The curriculum of the subject is basically comprehensive, and candidates need to practice well to have a better grip over this section. The UPSC CDS Important Questions for Elementary Maths are Mensuration, Number Series, Trigonometry and Geometry. The questions have been discussed in details below.

1. What is the remainder obtained when 1421 X 1423 X 1425 is divided by 12?

Ans: 3.

2. The HCF and LCM of two polynomials are (x + y) and (3x5 + 5x4y + 2x3y2 - 3x2y3 - 5xy4 - 2y5) respectively. If one of the polynomials is (x2 - y2), then the other polynomial is?

Ans: 3x4 + 8x3y + 10x2y2 + 7xy3 + 2y4. 

3. From the top of a tower, the angles of depression of two objects P and Q (situated on the ground on the same side of the tower) separated at a distance of 100(3 - √3) m are 45° and 60' respectively. The height of the tower is?

Ans: 300m.

4. Two circles, each of radius r, with centres P and Q, are such that each circle passes through the centre of the other circle. Then the area common to the circles is less than one-third of the sum of the areas of the two circles by?

Ans: 2:1.

5. Let OA, OB, OC and OD are rays in the anticlockwise direction such that ∠AOS = ∠COD = 100°, ∠BOC = 82° and ∠AOD = 78°. Consider the following statements:

  1. AOC and BOD are lines.
  1. ∠BOC and ∠AOD are supplementary.

Which of the above statements is/are correct?

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (d) Neither 1 nor 2.

UPSC CDS Important Topics of Elementary Maths

Arithmetic

  • Natural numbers
  • Rational and Real numbers
  • Fundamental operations
  • Integers
  • Multiplication
  • Division
  • Addition
  • Subtraction
  • Decimal Fractions
  • Unitary Method
  • Square Roots
  • Percentage
  • Time and Distance
  • Time and Work
  • HCF and LCM
  • Simple and Compound Interest
  • Profit and Loss
  • Ratio and Proportion
  • Variation
  • Division Algorithm
  • Multiples and Factors
  • Factorization
  • Theorems
  • Prime and Composite Numbers
  • Tests of Divisibility by 2, 3, 4, 5, 9 and 11
  • Euclidean Algorithm
  • Logarithms 

Algebra

  • Basic Operations
  • Simple Factors
  • Remainder Theorem
  • Theory of Polynomials
  • Solutions of Quadratic Equations
  • Set Language and Set Notation
  • Laws of Indices
  • Rational Expressions
  • Conditional Identities
  • Relation Between Quadratic Equation Roots and Coefficients
  • Simultaneous Linear Equations- Analytical and Graphical Solutions
  • Simultaneous Linear Inequations in Two Variables and their Solutions
  • Practical problems leading to two simultaneous linear equations or inequations in two variables or quadratic equations in one variable and their solutions.

Trigonometry

  • Sin x
  • Cosine x
  • Tangent x when 0 degree < x< 90 degree,
  • Values of sin x, cos x and tan x, for x= degree 0, 30, 45, 60 and 90
  • Use of Trigonometric Tables
  • Simple Trigonometric Identities
  • Simple Cases of Heights and Distance

Geometry

  • Lines and Angles
  • Plane and Plane Figures
  • Theorems on:
  1. Loci
  2. Properties of Angles at a Point
  3. Parallel Lines
  4. Sides and Angles of a Triangle
  5. Congruency of Triangles
  6. Similar Triangles
  7. The Concurrence of Medians and Altitudes
  8. Circles and its Properties Including Tangents and Normals
  9. Properties of Angles, Sides, and Diagonals of a Parallelogram, Rectangle, and Square

Mensuration

  • Area of Square, Rectangle, Parallelograms, Triangle, and Circle
  • Surface Area and Volume of Cuboids
  • Lateral Surface
  • The Volume of Right Circular Cones and Cylinders
  • Surface Area and Volume of Spheres
  • Area of Figures which can be Split up into Figures (field book)

Statistics

  • Bar Charts
  • Pie Charts
  • Graphical Representation
  • Frequency Polygons
  • Histograms
  • Collection and Tabulation of Statistical Data
  • Measures of Central Tendency

The candidates preparing for UPSC CDS exams should solve the previous year's questions to analyze their speed and accuracy to qualify the written exams. After the written test, candidates have to prepare extremely well for the two-stage interview of SSB conducted over a five-day duration. The Intelligence and Personality Test of SSB is challenging and cracking all three rounds a candidate will get admission in defense academies of India like IMA, INA, AFA and OTA.