Are you an aspirant for the judicial service examination and looking for important questions for the Criminal Procedure Code (CPC), Indian Contract Act (ICA), and Specific Relief Act (SRA)? Well, you are in the right place!

This post shall take you through the most important questions for CPC, ICA & SRA. Gear up your preparation by practising these questions regularly.

Most Important Question & Answers for CPC, ICA & SRA

The following are some of the most important questions based on the Criminal Procedure Code, Indian Contract Act, and Specific Relief Act for the Upcoming Judiciary Exams.

1. Which of the following decisions is not a decree?

a) Order of abatement of Suit

b) Dismissal of appeal as time-barred

c) Rejection of plaint for non-payment of court fee

d) Order refusing to set aside the sale

Ans: d

Download Study Material For Judiciary Exams by Judiciary Gold

2. Under CPC find out the incorrect match of the following:

a) Revenue Courts - Section 5

b) Provincial Small Causes Courts - Section 7

c) Pecuniary Jurisdiction of Courts - Section 6

d) Presidency Small causes Courts - Section 8

Ans: c

Judiciary Mock Tests

Judiciary Mock Tests

3. Which one of the following is NOT a suit of civil nature?

a) Suit relating to rights of worship

b) Suit involving purely religious rights

c) Suit for rent

d) Suit for the right to hereditary office

Ans: b

4. The doctrine of res judicata as contained in Section 11 of the code is based on the maxim:

a) Nemo debit is vexari pro uno et eadem causa

b) Interest republicae ut sit finis litum

c) Both a and b

d) Neither a nor b

Ans: c

5. Explanation VII to Section 11 in the Code of Civil Procedure, 1908 was inserted by:

a) Code of Civil Procedure (Amendment) Act, 1976

b) Code of Civil Procedure (Amendment) Act, 1999

c) Code of Civil Procedure (Amendment) Act, 2002

d) None of the above

Ans: c

6. Whether the pendency of a suit in a foreign court will preclude the courts in India from trying a suit founded on the same cause of action?

a) Yes

b) No

c) Depend on the nature of the suit

d) Finding will be based on the valuation of the suit

Ans: b

7. Under Section 13 of CPC, which of the following judgements shall not be conclusive?

a) Judgement not on merit

b) Judgement rounded on breach of Indian Law

c) Judgement against international law

d) None of the above

Ans: d

8. Suit relating to immovable property can be filed under Section 16 in a Civil Procedure Code in such a court within whose local jurisdiction.

a) the defendant resides

b) the defendant carries on business

c) the property is situated

d) the plaintiff resides or carries on business

Ans: c

9. Where the local limits of the jurisdiction of courts are uncertain, the place of institution of the suit shall be decided according to:

a) Section 17 of CPC

b) Section 18 of CPC

c) Section 19 of CPC

d) Section 20 of CPC

Ans: b

10. Objection as to the place of suing shall be allowed in the court of the first instance under which one of the following sections of Civil Procedure Code?

a) Section 21-A

b) Section 22

c) Section 21

d) Section 20

Ans: c

11. A residing in Dehradun, beats B in Lucknow. B may sue A under CPC:

a) Either in Lucknow or Dehradun

b) Only in Lucknow

c) Only in Dehradun

d) Anywhere else

Ans: a

12. The general power of transferring suits under Section 24 of CPC lies with;

a) High Court and the District Court

b) High Court and Supreme Court

c) High Court

d) District Court

Ans: a

13. Section 56 of the Civil Procedure Code specifically prohibits the arrest or detention in civil prison, in the execution of a decree of:

a) a sick person

b) a minor person

c) a woman

d) all of these

Ans: c

14. Balfour v. Balfour is a leading case on the principle of:

a) Acknowledgement

b) Intention to contract

c) Promissory estoppels

d) Restitution

Ans: b

15. Which of the following cases is related to general offers?

a) Lamlam Shukla v. Gauri Datt

b) Carlill v. Carbolic Smoke Ball Comp

c) Both a and b

d) None of the above

Ans: a

16. The "Doctrine of Privity of Contract" was for the first time applied in:

a) Dutton v. Poole

b) Jordon v. Jordon

c) Price v. Eastor

d) Atlee v. Backhouse

Ans: a

17. Which one of the following is correct?

a) Past consideration is no consideration

b) Consideration can be past, present, or future

c) Consideration can only be present

d) Consideration can only be present and future

Ans: b

18. Which one of the following elements is not necessary for a contract?

a) Free consent

b) Lawful Consideration

c) Competent parties

d) Reasonable terms and conditions

Ans: d

19. If an infant obtains property or goods by misrepresenting his age. He may be compelled to return the same. This is known as:

a) Subrogation

b) Restitution

c) Contribution

d) Redemption

Ans: b

20. Active concealment of a fact by a party to the contract, is associated with

a) Mistake

b) Coercion

c) Misrepresentation

d) Fraud

Ans: d

Download Important Questions for CPC, ICA & SRA PDF