Time & Work Quantitative Aptitude Questions for SSC Mains 2017

Time & Work Quantitative Aptitude Questions for SSC Mains 2017 – Get 10 questions on Time and Work

Time & Work Quantitative Aptitude Questions for SSC Mains 2017

Time & Work Quantitative Aptitude Questions for SSC Mains 2017 : Time and Work questions are part of Quantitative Aptitude. Quantitative Aptitude is one of the most important sections in SSC CGL Tier II exam. If one does not attempt the Quantitative aptitude section well, there is no point in giving the SSC CGL Tier II Exam. In last year’s paper or simply in SSC CGL 2016 Tier II exam, there were 6 questions on Time and Work. This year too, you can expect about 5-6 questions on Time and Work.

Take SSC Tier 2 Mock Tests

In an order of attempt, it is always advisable to answer Quantitative Aptitude questions first as they happen to be challenging to solve. Time and work are important questions in the SSC CGL Mains in the Quantitative Aptitude Section. You can then follow that by reasoning, followed by Statistics, Finance and Accounting, Economics and Governance and finally English Language. The Paper is both lengthy and tiring to solve. You need to give your 100% to solve the Tier II paper.

SSC CGL Tier II Examination Paper Pattern:

S. No.

Subject

No. of Qs.

Marks

Negative
Marking
per
Qs

Difficulty Level

Paper 1

Quantitative
Aptitude

100

200

0.50
marks

10th+12th
standard
level

Paper 2

English
Language

200

200

0.25
marks

10+2 level

Paper 3

Statistics

100

200

0.50
marks

Graduation
level

Paper 4

Finance &
Accounting

40

80

0.50
marks

Graduation
level

Economics &
Governance

60
(Total
= 100 Qs.)

120
(Total
=200 Marks)

Take Bank Exams Mock Tests

Lets look at 10 questions for Time & Work Quantitative Aptitude Questions for SSC Mains 2017 :

1. Abhi and Shubhi can complete a piece of work in 15 days while Abhi alone can complete the work in 75 days. In how many days can Shubhi alone can complete the whole work?

(a) 16 days (b) 18 days (c) 14 days (d) 17 days

(e) None of these

Ans: (b)

2. 15 men or 18 women can complete a piece of work in 45 days. If 5 men and 6 women work together then the work will be completed in

(a) 48 days (b) 53 days (c)  67  days (d) 75 days

Ans: (c)

3. A certain number of men can do a work in 60 days. If there were 8 men more it could be finished in 10 days less. How many men were there in the beginning?

(a) 50 men (b) 45 men (c) 42 men (d) 40 men

Ans: (d)

4. B can do a piece of work in 6 hours, B and C do it in 4 hours and A, B and C in 2  hours. In how many hours can A and B do that work? 

(a) 11 hours (b) 6 hours (c) 2 hours (d) 3 hours

Ans: (d)

5. A is thrice as efficient as B and is, therefore, able to finish a piece of work 10 days earlier than B. In how many days A and B will finish it together ?

(a) 3 days (b) 3 days (c) 3 days (d) 3 days

Ans: (c)

6. 8 men and 10 women can do a piece of work in 5 days. 12 men and 12 women can do the same work in 3  day. In how many days 2 men and 7 women complete the same work, working together?

(a) 15 days. (b) 14 days. (c) 21 days. (d) 18 days.

Ans: (b)

7. ‘A’ alone can reap a certain field in 15 days and ‘B’ in 12 days. If ‘A’ begins alone and after a certain interval ‘B’ joins him the field is reaped in 7 days. How long did ‘A’ and ‘B’ work together?

(a) 3 days. (b) 6 days. (c) 7 days. (d) 12 days.

Ans: (b)

8. Aliya, Bhumika and Charlie can do a piece of work in 6 days, 8 days and 10 days respectively. They begin to work together. Aliya continues to work till it finished, Bhumika leaves off 1 day before and Charlie leaves off  day before the work finished. In what time is that work finished ?

(a) 2 days. (b) 5 days. (c) 3 days. (d) 6 days.

Ans: (c)

9. Two boys swim towards each other at the same time from two ends of a swimming pool and meet at a distance of 18.3 m. from shallow end. After crossing each other, they reach opposite ends to rest 12 minutes each and then they return back to meet at a distance 14.9 m. from the deep end. What is the length of swimming pool?

(a) 40 mtr. (b) 50 mtr. (c) 30 mtr. (d) None of these

Ans: (a)

10. A and B can complete the work individually in 24 days and 30 days respectively, working 10 hours a day. Work is to be done in two shifts. Morning shift lasts for 6 hours and evening shift lasts for 4 hours. On the first day A works in the morning shift while B works in the evening shift. Next day A works in the evening shift while B works in the morning shift and so on. It means they work alternatively with respect to their shifts. Thus they work on this pattern till the work is completed. On which day the work got completed?

(a) 26th day  (b) 27th day      (c) 28th day   (d) 29th day

Click For Latest Jobs

(e) 30th day

Ans: (b)

Stay tuned for more updates on Time & Work Quantitative Aptitude Questions for SSC Mains 2017

Freetest_App

TopRankers Paramount is the best whether it the faculty, study material, management or test series. Believe me! It is the No. 1

Prateek Sharma S.I. IN ITBP

Share your thoughts/queries here!