Current Affairs Questions For IBPS PO Mains

Important Current Affairs Questions For IBPS PO Mains along with the PDF has been given below. Check the most scoring topic, ‘current affairs’ list of questions and answers in this article. IBPS PO Recruitment is done in 3 stages, Mains examination is the most challenging phase of the paper. Candidates that clear the Mains exam will be called for face to face interview.

Current Affairs Questions For IBPS PO Mains

Current Affairs Questions For PDFThe IBPS PO Prelims is over now and it’s the time when students need to gear up with their preparation of IBPS PO Mains. Before preparing for the IBPS PO Main Exam, one must be assured of the exam pattern, marking scheme and good scoring section.

Without a proper strategy, it is very hard to crack an exam like IBPS PO Main Exam. There is an intense competition outside for cracking this exam and therefore you will have to come up with a very adept preparation and performance during and before the examination. Read this article on Current Affairs Questions For IBPS PO Mains and download the PDF given below for practice.

IBPS PO

Q1. What is the ranking of India on the recently released World Economic Forum’s Global Human Capital Index?
Answer: 103

Q2. Name the first state that has recently rolled out an Electric Vehicle and Energy Storage Policy.
Answer: Karnataka

Q
3. Corporate Affairs Ministry and CBDT has signed an MoU for automatic and regular exchange of information to curb black money in the country. What does ‘DT’ stands for in CBDT?
Answer: Direct Taxes

Q4. Name the Operation that India has recently started to provided assistance to Bangladesh in response to the humanitarian crisis being faced on account of the large influx of Rohingya refugees.
Answer: Operation Insaniyat

Q
5. Which movie was recently awarded the Golden Lion at the 74th Venice Film Festival?
Answer: The Shape of Water

Q6. Frank Vincent passed away recently at age 80. He was famous _________.
Answer: Classical Dancer

Q7. Environmental Ministry has recently inaugurated a two-day conference on “Sustainable landscapes and forest ecosystems: Theory to Practice”. It had launched the campaign named ____________ on the occasion.

Answer: Wood is Good

Q8. In which state, Suzuki Motor has decided to invest more than Rs 1,150 crore along with Japanese partners Toshiba and Denso to set up India’s first lithium-ion battery facility?
Answer: Gujarat

Q9.  Name the person that was elected as Chair of Ethics Commission of the International Olympic Committee (IOC) for a four-year term.
Answer: Ban Ki-moon

Q10. PV Sindhu has become the first Indian to win the Korea Open Superseries held in Seoul. She defeated _______________.
Answer: Nozomi Okuhara

Q11. The theme for International Day for the Preservation of the Ozone Layer is ______________.
Answer: Caring for all life under the sun

Q12. The final development trials of indigenous beyond visual range Astra missile were successfully concluded into the Indian Air Force. Astra is ______________ Missile.
Answer: Air-to-Air Missile

Q13. Name the only Marshal of the Indian Air Force who passed away recently.

Answer: Arjan Singh

Q14. Prime Minister Narendra Modi has recently launched the world’s second-biggest dam on the river Narmada in Gujarat. This dam has been named as ________________.

Answer: Sardar Sarovar Dam

Q15. Name the lender that has topped the list of the country’s top 50 brands according to a report released by marketing and advertising conglomerate WPP Plc and Kantar Millward Brown.
Answer: HDFC Bank

IBPS PO

Q16. Name the Indian tennis player who has defeated Colin van Beem of the Netherlands to win the 8th MCC – S R Subramaniam Memorial ITF Futures Men’s tennis championship.

Answer: Sumit Nagal

Q17. Name the Force Motors Chairman who has been recently elected as the new president of the automobile industry body Society of Indian Automobile Manufacturers (SIAM).

Answer: Abhay Firodia

Q18. Name the Eminent jurist who was awarded the prestigious N R Madhava Menon Best Law Teacher Award 2017 for his distinguished services to legal education and the legal profession.

Answer: Tahir Mahmood

Q19. Name the digital company with which Infosys has recently completed its acquisition in a cash deal worth GBP 7.5 million.

Answer: Brilliant Basics

Q20. Name the lender that has surpassed Tata Consultancy Services (TCS) to become the country’s second most valued firm in terms of market valuation.

Answer: HDFC Bank

Q21. With which Payment gateway provider, IRCTC has announced its collaborations to provide users a safe and secure option to pay for rail tickets booked?

Answer: PayU

Q22. Name the payment bank that has partnered with the National Payments Corporation of India (NPCI) to launch a RuPay-powered digital debit card.

Answer: Paytm Payments Bank

Q23. Name the city that will host the fifth edition of the ‘Coastal Shipping and Inland Water Transportation Business Summit 2017’.

Answer: Kochi

Q24.  The Department of Industrial Policy and Promotion has recently organized the second State Startup Conference in ___________.

Answer: New Delhi

Q25. Name the capital city that has been named as the world’s top financial centre in the World, as per the recent survey.

Answer: London

Q26. Name the Indian player who has recently launched -Mission 24 for Mumbai’s M eastward which is known to have one of the highest slum population’s in the city.

Answer: Sachin Tendulkar

Q27. Name the newly appointed chairman-cum-managing director (CMD) of the United India Insurance Co. Ltd.

Answer: Kolkata

Q28. The Secretary-General of UN Antonio Guterres has recently appointed ______________ as the first special envoy for the oceans.

Answer: Peter Thomson

Q29. Pune-based auto firm Force Motors Ltd has entered into an agreement with which car manufacturing company to produce engines for power generation?

Answer: Rolls-Royce

Q30. In the recent announcement of International Olympic Committee (IOC), which city has been awarded the 2028 summer Olympics?

Answer: Los Angeles

Freetest_App

I could find the All India test near replica of the actual exam. It helped me a lot with time management. I would request the team to increase the difficulty more which would be more interesting.

Shaik Mahaboob Subhani IBPS Clerk Pre AIT

Share your thoughts/queries here!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *