Constitution of India Questions And Answers Pdf

As we all know, there are questions based on the Constitution of India topic in all the state-level judiciary exams. Preparing for this topic comes with different kinds of hurdles; while some struggle in memorizing the facts, others hesitate to solve questions.

To ease out your preparation, we have curated the Constitution of India most important Questions and Answers in this post. So, why late? Gear up your preparation for the judicial services examination by practising these questions regularly.

Most Important Question & Answers on Constitution of India

The following are some of the most important questions based on the Constitution of India for the Upcoming Judiciary Exams.

1. Who amongst the following is sovereign in India?

a) President of India

b) Prime Minister of India

c) Council of Ministers headed by the Prime Minister

d) We, the people of India

Ans: d

Download Study Material For Judiciary Exams by Judiciary Gold

2. The Constitution establishes a system of Government that is almost quasi-federal. This was a statement of 

a) Sir Ivor Jennings

b) Prof. K. C. Where

c) Dr B. R. Ambedkar

d) Dr Rajendra Prasad

Ans: b

Judiciary Mock Tests

Judiciary Mock Tests

3. Which one of the following is not a fundamental right?

a) Right to equality

b) Right to form association or union

c) Right to strike

d) Right against exploitation

Ans: c

4. Which one of the following cases relates to the doctrine of severability?

a) Ram Jawaya Kapur v. State of Punjab

b) Golakhnath v. the State of Punjab

c) Romesh Thapur v. the State of Madras

d) Vishaka v. the State of Rajasthan

Ans: c

5. Which one of the following cases relates to the doctrine of the eclipse?

a) Bhikaji v. State of M.P

b) Keshava Madhav Menon v. the State of Bombay

c) State of Bihar v. Syed Asad Raza

d) Harbans Singh v. the State of U.P

Ans: a

6. The expression 'equal protection of laws in Article 14 of the Indian Constitution has been taken from:

a) British Constitution

b) American Constitution

c) Australian Constitution

d) None of these

Ans: b

7. In the following cases, the Supreme Court held that sexual harassment of working women amounts to a violation of rights of gender equality and the right to life and personal liberty.

a) Nilabati Behera v. State of Orissa

b) Hussainara v. the State of Bihar

c) Vishaka and others v. State of Rajasthan and others

d) Srimati Gyan Kaur v. the State of Punjab

Ans: b

8. After which one of the following Supreme Court decisions was the special provision for socially and educationally backward classes introduced by an Amendment of the Constitution of India?

a) D.P Joshi v. State of Madhya Bharat

b) MLR. Balaji v. State of Mysore

c) State of Madras v. Champakam Dorairajan

d) T. Devadasan v. Union of India

Ans: c

9. Which of the following cases 27% reservations for admission in Higher Educational Institutions made by the Government favouring the candidates belonging to the OBC categories has been held as valid by the Supreme Court?

a) Ashok Kumar Thakur v. Union of India

b) Indra Sawhney v. Union of India

c) Union of India v. Tulasi Ram Patel

d) Dr. Narayan Sharma v. Dr Pankaj Kumar

Ans: a

10. "Catch up" rule established by the Supreme Court of India relates to which of the following Article of the Constitution?

a) Article 14

b) Article 16(4)

c) Article 15(4)

d) Article 16(4A)

Ans: d

11. Right to form association includes:

a) Right not to be a member of an association

b) Right to get recognition of an association

c) Both

d) None of the above

Ans: c

12. The Supreme Court validated the Bombay Animal Preservation (Gujarat Amendment) Act, 1994 by which the State had prohibited the Slaughter of cows and their progeny under Article 19(1)(g) read with articles 19(6), 48, and 51-A as a reasonable restriction in which one of the following cases?

a) State of Bombay v. F. N. Balsara

b) State of Gujarat v. Mirzapur Moti Kureshi Kassab Jamat

c) Aruna Roy v. Union of India

d) M. C. Mehta (2) v. Union of India

Ans: b

13. "Proper respect is shown to National Anthem by standing up when the National Anthem is sung. It will not be right to say that disrespect is shown  by not joining in the singing." It has been held in

a) Bijoi Emmanuel v. the State of Kerala

b) Surya Narain v. U. O. I

c) Ram Jawaya Kapur v. U. O. I

d) Keshavanand Bharati v. U. O. I

Ans: a

14. Which one of the following is correct?

a) Article 21 is available only to the citizen

b) A suspect does not come within the ambit of an 'offence' as used in Article 20(3)

c) An Article 20(3) guarantees a right about a person accused of an offence

d) All of the above are correct

Ans: b

15. "Autre Fois Acquit" principle is related to:

a) Retrospective- operators

b) Double Jeopardy

c) Ex-post Facto Law

d) Self-incrimination

Ans: b

Download Constitution of India Questions with Answers PDF