To get selected in the Bihar SI Exam, the candidates must clear tree stages-Prelims, Mains and the Physical Standard Test. Here we bring you a set of 50 important questions for the Bihar SI Exam that will be quite beneficial for the candidates. The interested candidates may download these in PDF Format from below.

  • The candidates will find the Important GS Questions For Bihar Daroga Exam in the Hindi Language.
  • The  50 questions are prepared with extreme efficiency by the experts
  • The Bihar SI test has different segments, like Reasoning, Mathematics, General Knowledge and Current Events, and Hindi Language.
  • The Stage 1 and Stage 2 exam of Bihar SI has an offline and written multiple-choice question and answer format.
  • Bihar SI General Knowledge and Current Events covers topics like Authors and Awards, War Defence, Soil and Rivers. 
  • Bihar SI Hindi Language covers topics like Fill in the blanks, Spotting Errors, and Reading Comprehension
  • Bihar SI Mental Ability covers topics like Syllogism, Relationship Concepts and Analogy.
  • Bihar SI General Studies covers topics like Geography, History, and Environment.
  • Bihar SI Mathematics covers topics like Average, Percentage, Time & Work and Simple & Compound Interest.
  • Bihar SI General Science covers topics like Physics, Biology and Chemistry. 
  • Aspirants preparing for Bihar SI exams need to follow and practice the important questions and topics to get qualified.

Bihar SI Important Questions- Download PDF

Here we are providing the candidates with Important Questions For Bihar SI in pdf format which will be immensely helpful to the preparing aspirants.

Here are around 50 questions expected to be asked in Bihar SI Exam (Set 11 & Set 12):

Read below set of 25 Important questions asked in Bihar SI Exam (Set 10):

Here are the important questions asked in Bihar SI Exam (Set 9):

Given below are Bihar SI Questions (Set 8) asked in the exam:

Following are the Bihar SI Important Questions Practice Set 7:

Read below important questions asked in Bihar SI Exam (Set 6):

Download below the Bihar SI Important Questions PDF (Set 5):

Here is the Set 4 PDF for important questions asked Bihar SI exam:

Check below Important Questions PDF (Set 3) for the preparation of Bihar SI 2019:

Download 25 GS Questions Hindi PDF (Set 2) for Bihar Daroga Exam with Answers given below:

Download 50 Important GS Questions PDF (Set 1) for Bihar Daroga Examination:

Bihar SI Important Questions for General Knowledge and Current Events

The Prelims Examination of Bihar SI has only focused on a single topic of General Knowledge and Current Events. This is a written examination and has objective types of question format. Aspirants require to keep themselves updated with the latest news and events taking place in the country and the world. These are some of the Bihar SI GK Important Questions for candidates. 

1. Who was the author of the book called ‘Devadas’? 

Ans: Sarat Chandra Chattopadhyay.

2. What is the full form of NITI in Niti Aayog?

Ans: National Institution for Transforming India. 

3. International Seminar cum Exhibition on Naval Weapon Systems 'NAVARMS - 2019' is being held in which of the following cities?

Ans: New Delhi.

4. What is the state flower of Bihar?

Ans: Marigold.

5. Who designed the national flag of India?

Ans: Pingali Venkayya. 

Bihar SI Prelims Important Topics from General Knowledge and Current Events

  • Culture and Religion
  • Soil and Rivers
  • Mountains
  • Ports
  • Inland Harbours
  • Capitals and Currencies
  • Freedom Movement
  • Sports: Winners/ Terms /No. of Players/Championships
  • Current Affairs
  • Defence
  • Wars and Neighbours
  • Full forms and Abbreviations
  • Important National Facts about India
  • Heritage and Arts, Dance, History
  • Languages
  • National : Flower/Bird/ Animal/ Sport /Flag/Anthem/ Song/ Monuments
  • Eminent Personalities
  • Common Names
  • Diseases and Nutrition
  • Discoveries
  • Award and Authors

Bihar SI Important Questions for General Hindi

The Bihar SI Mains emphasized on the Hindi language instead of English. Just like General English of different competitive examinations, the General Hindi revolves around topics like comprehension, fillers, sentence corrections, etc.

Candidates need to have a good prowess over the language to score in this segment. Candidates need to practice on Bihar SI Hindi Important Questions to succeed in this section, which carries the maximum marks. 

Bihar SI Mains Important Topics from General Hindi 

  • Comprehension.
  • Synonyms.
  • Antonyms.
  • Fill in the blanks.
  • Sentence Error.
  • Sentence correction.
  • Cloze Test.

Bihar SI Important Questions for General Studies

The General Studies for Bihar SI Mains syllabus has focused on geographical, historical, banking, sports and other related topics. Below we have discussed all the essential questions of General Studies. 

1. Who was not a contemporary of the other person in the given group.

1) Milinda

2) Bhimbhisara

3) Gautam Buddha

4) Prasenjit

Ans: Milinda

2. Which state came under the President rule for a maximum number of three times?

Ans: Punjab

3. Which bank has crossed the 3 trillion market capitalization in India currently?

Ans: ICICI bank

4. What is the new name of Feroz Shah Kotla ground?

Ans: Arun Jaitley Stadium

5. Who got the FIFA Best Player 2019 Award?

Ans: Lionel Messi

Bihar SI Mains Important Topics from General Studies

  • Indian History
  • Geography
  • Indian Polity
  • Economy
  • Current National & International events
  • Banking
  • Sports

Bihar SI Important Questions for General Science

Physics, Biology and Chemistry are three fundamental pillars of the topic General Science. Questions will be based on these subjects and candidates need to prepare accordingly. Some of the important questions are provided below. 

1. The red litmus papers transform into blue colour in a solution of? 

Ans: Base

2. Which phenomenon enables to write us on a blackboard with chalk?

Ans: Adhesion

3. Which part of the body is primarily attacked by HIV?

Ans: Reproductive parts

4. The burning of hydrogen is directly associated with?

Ans: Oxidation

5. The planet in the solar system that has a situation like a pressure cooker?

Ans: Venus.

Bihar SI Mains Important Topics from General Science

  • Physics
  • Biology
  • Chemistry

Bihar SI Important Questions for Indian History, Civics and Geography of India

This subject is mainly associated with History, Civics and Geography in connection with India. Candidates need to prioritize on the Indian segment very well. Alongside, the General Knowledge of Bihar should also be focused.

The vital Questions for Bihar SI Mains in Indian History, Civics and Geography of India have been discussed here. 

1. Which among the following does not fall under the State List of the Indian Constitution?

1) Criminal Procedure Court

2) Law and Order

3) Prison

4) Police

Ans: Criminal Procedure Court

2. On which date International Day for Biodiversity is observed?

Ans: 22nd May

3. The largest share in global mangrove area in the world?

Ans: Indonesia

4. The National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) was established in the year?

Ans: Year, 1980

5. The first mass movement started by Mahatma Gandhi was called?

Ans: The Non-Co-operation Movement

Bihar SI Mains Important Topics from Indian History, Civics and Geography of India

  • History 
  • Culture
  • Geography
  • Environment
  • Economic Aspects
  • Panchayati Raj
  • Freedom Movement
  • Indian Constitution & Polity
  • Community Development and 5 years Plan
  • Major Features of Indian Agriculture & Natural Resources
  • General Knowledge of the Political and Geographical condition of Bihar

Bihar SI Important Questions for Maths

Aspirants need to prepare a little more on this segment as it involves analytical questions. To excel in this section, candidates have to practice their logical and problem-solving techniques.

The Bihar SI Important Maths Questions with Answers are given below:

1. A sum fetched a total simple interest of Rs. 929.20 at the rate of 8 p.c.p.a. in 5 years. What is the sum?

Ans: INR 2,323

2. The average age of a class of 22 students is 21 years. The average increased by 1 when the teacher's age also included. What is the age of the teacher?

Ans: 44

3. Three numbers are in the ratio of 2:3:4 and their L.C.M. is 240. Their H.C.F. is?

Ans: 20

4. Two employees A and S are paid a total of Rs. 550 per week by their employer. If A is paid 120 per cent of the sum paid to S, how much is S paid per week?

Ans: INR 250

5. 6 men and 8 women can complete a work in 10 days. 26 men and 48 women can finish the same work in 2 days. 15 men and 20 women can do the same work in - days.

Ans: 4 days. 

Bihar SI Mains Important Topics from Maths

  • Average
  • Time & Work
  • Percentage
  • HCF LCM
  • Area
  • Simplification
  • Profit & Loss
  • Time & Speed
  • Problem on Ages
  • Investment
  • Simple & Compound Interest
  • Bar Graph
  • Pictorial Graph
  • Pie Chart
  • Data Interpretation

Bihar SI Important Questions for Mental Ability

Mental Ability is synonymous with the Reasoning section that comes in various competitive examinations.

The mental alertness of the candidates is evaluated in this segment. It has tricker set of questions and given below are the Bihar SI Important Reasoning Questions.

1. In a certain code language ‘COMPUTER’ is written as RFUVQNPC. How will ‘DECISION’ be written?

Ans: NOISICED

2. If North-East becomes West, South-East becomes North and so on. What will the West become?

Ans: South-East

3. Biped: Quadruped:: Ostrich:?

Ans: Cat

4. Find the wrong number in the series.

1, 2, 6, 15, 31, 56, 91

Ans: 91

5. Introducing a man, Diya said, 'He is the only son of my mother's mother." How is Diya related to the man?

Ans: Niece

Bihar SI Mains Important Topics from Mental Ability

  • Analogies.
  • Arithmetical Number Series.
  • Space Visualization.
  • Analysis.
  • Judgment.
  • Similarities and Differences.
  • Decision-Making.
  • Visual Memory.
  • Problem-solving.
  • Discriminating Observation.
  • Non-Verbal Series.
  • Relationship Concepts.
  • Verbal and Figure Classification.

The candidates need to prepare for both the Prelims and Mains examination that is conducted in the written mode.

They need to practice on the important topics and questions according to the examination level. Following the appropriate question patterns will help the candidates to qualify for the Bihar SI exam. 

All Rights Reserved Top Rankers